• Op huwelijksreis in tijden van corona: wat kan en mag?

  Huwelijksreizen

  Stel je je buitenlandse huwelijksreis liever niet uit? Dat hoeft ook niet. Je kan nog altijd naar het buitenland reizen. Deze nuttige informatie kan je alvast in je valies stoppen…

  Text: Redactie

  Is het vliegtuig veilig?

  Met zo’n 150 wildvreemden in een potdichte buis kruipen? Je intuïtie vindt een vliegreis in coronatijden waarschijnlijk niet het beste idee. En toch is het vliegtuig veilig. Het besmettingsrisico tijdens een korteafstandvlucht wordt geschat op 1 op 4300. Dat komt omdat de lucht in een modern vliegtuig elke 2 à 3 minuten ververst wordt. En luchtfilters vangen 99.99% van de deeltjes op. Bovendien hamert de luchtvaartsector op verplichte mondmaskers, temperatuurmetingen en grondige poetsbeurten. Geen schrik dus.

  Groene, oranje of rode zone?

  Op de website van Buitenlandse Zaken vind je een lijst van de groene, oranje en rode zones. Die info wordt dagelijks geüpdatet. Als je naar een groene zone reist, hoef je niks speciaals te doen bij terugkeer. Behalve de Passenger Locator Form invullen (zie verder).

  Ben je in een ‘oranje’ streek geweest? Dan moet je daarna in quarantaine en/of een test afnemen. Dat hangt af van waar je exact bent geweest. Gedetailleerde info per land vind je op de website van Buitenlandse Zaken.

  Je mag niet reizen naar landen en streken uit de rode zone.
  Ben je op vakantie geweest in Bulgarije, Cyprus, Ierland, Kroatië, Roemenië of een land buiten de EU? Dan moet je verplicht in quarantaine én een test laten afnemen.

  Quarantaine en test

  Wat als jouw vakantiebestemming tijdens je verblijf een nieuwe kleur heeft gekregen?

  • Je komt terug uit een rode zone: ga onmiddellijk in quarantaine en  laat je testen (dit is verplicht en wordt terugbetaald).
  • Je komt terug uit een oranje zone: contacteer zelf je huisarts voor een test en ga in quarantaine.

  Check hier alle info per provincie.

  Passenger Locator Form

  Als je terugkomt uit het buitenland moet je de Passenger Locator Form invullen. Dat doe je binnen de 48 uur vóór aankomst in België. Het formulier vul je online in.

  Je moet dit formulier niet invullen als je

  • niet met het vliegtuig of de boot naar België bent gekomen
  • EN minder dan 48 uur in België blijft
  • OF wanneer je minder dan 48 uur in het buitenland was.

   

  Anders gezegd: als je met de auto een weekje naar Frankrijk bent geweest en de dag erna al op het vliegtuig zit voor een business trip, moet je het formulier niet invullen. Je moet het formulier ook niet invullen als je een honeymoonfietstocht gemaakt hebt naar Amsterdam van zaterdagochtend tot zondagnamiddag (minder dan 48 uur). Maar als je met het vliegtuig of de boot teruggekomen bent, moet je sowieso het formulier invullen.

   

  Zit je met een specifieke vraag waarop je geen antwoord vindt? Dan kan je bellen naar Buitenlandse Zaken op +32 (0) 2 501 4000 (elke werkdag van van 9 tot 17 uur).

   

  Geniet van je huwelijksreis en vergeet in alle coronaheisa je  meeneemlijstje niet af te vinken!

   

  Auteur: Anouk Mouton / Beeld: Unsplash