• De lange traditie van wittebroodsweken en huwelijksreizen

  Huwelijksreizen

  Wat zijn die befaamde ‘wittebroodsweken’ eigenlijk? Waarom noemen de Engelstaligen een huwelijksreis ‘honeymoon’? En waarom gaat een pasgetrouwd koppel überhaupt op reis?   Wittebroodsweken? Wittebroodsweken zijn de eerste 4 à 6 weken na jullie bruiloft: een periode waarin het echtpaar eigenlijk niet gestoord mag worden. Het gebruik bestaat al sinds…

  Text: Nina Tack

  Wat zijn die befaamde ‘wittebroodsweken’ eigenlijk? Waarom noemen de Engelstaligen een huwelijksreis ‘honeymoon’? En waarom gaat een pasgetrouwd koppel überhaupt op reis?

   

  Wittebroodsweken?

  Wittebroodsweken zijn de eerste 4 à 6 weken na jullie bruiloft: een periode waarin het echtpaar eigenlijk niet gestoord mag worden. Het gebruik bestaat al sinds de 16e eeuw en de naam komt van witbrood: vroeger een luxueuze lekkernij die enkel gegeten werd op feestelijke gelegenheden zoals het huwelijksfeest en de eerste weken na het huwelijk. Vroeger deed men niet moeilijk over vezels en empty calories.

   

  Herkomst van de huwelijksreis

  De huwelijksreis werd in de 19e eeuw in het leven geroepen om dierbaren te bezoeken die niet aanwezig konden zijn bij het feest, bijvoorbeeld familie in een ver land. Een reis vol sociale verplichtingen dus. Gelukkig reizen we vandaag wellustig de wereld rond tegen zachte prijsjes, waardoor de huwelijksreis terug een privémoment van het pasgetrouwde koppeltje is.

   

  De moderne huwelijksreis

  Een bruiloft regelen is een marathon. Zoveel zaken waar je aan moet denken, en zélfs als je een wedding planner neemt word je om de oren geslagen met vragen, voorkeuren en beslissingen. Een mens zou er voor minder even tussenuit willen. Daarom geraakte de huwelijksreis vanaf de jaren 50 ingeburgerd als een periode van welverdiende ontspanning. Traditioneel was dit de periode waarin de echtgenoten elkaar beter konden leren kennen. Jep, we hebben het over de tijd van de gearrangeerde huwelijken en de culturen waarin dat nog altijd gebruikelijk is. Hopelijk wist jij al vóór het huwelijk met wie je trouwde. Gebruik de honeymoon om na te praten over het feest, lekker te roddelen en na te genieten voor je terug in de waan van de dag rolt.

   

  De herkomst van ‘honeymoon’

  Vroeger betekende honeymoon niet huwelijksreis, maar wel ongeveer hetzelfde als wittebroodsweken. Waar komt de naam ‘honingmaan’ eigenlijk vandaan? Sommigen beweren dat de eerste maand na de bruiloft de gelukkigste, zoetste is van het huwelijk. Daarna begint het dagelijkse leven weer en krimpt en groeit de liefde van de echtgenoten, net zoals de maan wast en afneemt. In andere bronnen lezen we dan weer dat bruiden vroeger een maand lang na de bruiloft honingwijn te drinken kregen om hun vruchtbaarheid te bevorderen. Volgens ons was dat drankje vooral goed voor een paar extra kilo’s.

   

  Nog minder romantisch

  Sommigen beweren zelfs dat het woord ‘honeymoon’ afkomstig is van het Noorse woord ‘hjunottsmanathr’. Dat betekent zoveel als ‘verstopt’. Trouwlustige Vikingen namen geen genoegen met een nee en roofden hun ‘bruiden’ om weerbarstige vaders te omzeilen. Ze verstopten hun bruiden net zolang tot de familie stopte met zoeken of tot de bruid zwanger was. Na zo’n schandaal werd je toch niet meer terug opgenomen in je familie. Tja, het is eens iets anders dan een man die op zijn knieën gaat.

   

  Hoe ziet jouw honeymoon eruit?

  Word jij binnenkort ook geschaakt naar je droombestemming? Of kies je eerder voor een minimoon zodat je nog even kan sparen voor de huwelijksreis van je dromen? Elk koppel vult zijn honeymoon in zoals ie zelf wil. Zolang je maar plezier hebt!

   

  (tekst: Anouk Mouton)