• Trouwen in tijden van COVID-19: wat kan en mag?

  Feest Ceremonie

  Een massafeest met 500 genodigden mag je vergeten. De COVID-huwelijken zijn klein en fijn, enkel voor intimi. Welke regels moet je in acht houden als je nu gaat trouwen?   Wat zijn de regels voor een burgerlijk huwelijk? Er mogen maximum 200 personen aanwezig zijn bij de ceremonie, met voldoende…

  Text: Redactie

  Een massafeest met 500 genodigden mag je vergeten. De COVID-huwelijken zijn klein en fijn, enkel voor intimi. Welke regels moet je in acht houden als je nu gaat trouwen?

   

  Wat zijn de regels voor een burgerlijk huwelijk?

  Er mogen maximum 200 personen aanwezig zijn bij de ceremonie, met voldoende afstand. Iedereen ouder dan 12 moet een mondmasker dragen in de publieke ruimtes van de openbare gebouwen.

  Wat zijn de regels voor een kerkelijk huwelijk?

  Een huwelijksceremonie kan doorgaan in de kerk op voorwaarde dat er maximum 200 personen aanwezig zijn. Iedereen houdt 1,5 meter afstand. De aanwezigen mogen voorwerpen of elkaar niet aanraken. Aan de ingang van de kerk ontsmet je je handen. Iedereen boven 12 jaar draagt een mondmasker, behalve wie op de plaatsen komt die niet toegankelijk zijn voor het publiek.

  Hoeveel aanwezigen op mijn trouwreceptie?

  Bij de laatste Veiligheidsraad van 20 augustus veranderde er niets. Op je huwelijksreceptie of -banket mogen maximaal 10 personen aanwezig zijn. Je mag maximaal 5 personen die onder hetzelfde dak wonen samen zetten in een bubbel. Kinderen jonger dan 12 zijn hier niet bijgerekend. Of je je feest geeft bij je thuis of in een feestzaal, maakt niet uit. Het maximum blijft 10, maar dat is exclusief cateringpersoneel.

  Fysiek contact

  De bruid en bruidegom een handje schudden, drie kussen geven of hartstochtelijk omhelzen mag natuurlijk niet. Enkel koppels mogen elkaar aanraken of kussen. Uiteraard blijft iedereen die verdachte symptomen voelt thuis.

  If life gives you corona…

  Misschien ziet je huwelijksfeest er niet uit zoals je je het had voorgesteld. Maar bekijk het van de zonnige kant: je hoeft geen verre kennissen uit te nodigen uit beleefdheid. Je maakt er gewoon een gezellig, budgetvriendelijk feest van met je allerliefste vrienden en familieleden. En elkaar natuurlijk. Want waar draait een huwelijk écht om? Juist: de liefde.

  Ook de mondmaskers kunnen best leuk zijn. Enkele online creatievelingen hebben alvast mooie huwelijksedities in elkaar genaaid. Even googelen en bestellen maar!

  Bron: www.info-coronavirus.be

  (auteur: Anouk Mouton – foto: getty images)