• Trouwen in tijden van COVID-19: wat kan en mag?

  Feest Ceremonie

  Een massafeest met 500 genodigden mag je vergeten. De COVID-huwelijken zijn klein en fijn, enkel voor intimi. Welke regels moet je vanaf 2 oktober in acht houden als je gaat trouwen…

  Text: Redactie

  Update 2 november:

  Tijdens een huwelijksplechtigheid mogen enkel nog het bruidspaar, de getuigen en de ambtenaren van de burgerlijke stand aanwezig zijn. Een receptie achteraf kan niet.

   

  Update 27 oktober:

  Tijdens de persconferentie van de Vlaamse regering werd het volgende meegedeeld: “Er zijn tot maximaal 40 personen toegelaten bij religieuze ceremonies, begrafenissen en huwelijken”.

  Met ‘huwelijken’ wordt de ‘huwelijksceremonie’ bedoeld. Evenementen zijn geschrapt, restaurants blijven gesloten, ook feesten met traiteurs blijven verboden.

   

  Update 16 oktober:

  • De horeca (cafés en restaurants) blijven vanaf maandag een maand lang gesloten. Er komt een evaluatie na 14 dagen. Restaurants kunnen wel afhaalgerechten meegeven, tot 22 uur ‘s avonds.
  • Er komt in het hele land een avondklok van middernacht tot 5 uur ‘s ochtends. Je mag in dat tijdslot wel nog buitenkomen voor dringende medische redenen of als het niet anders lukt voor je werk.
  • Ook feesten met traiteurs mogen niet doorgaan.  “Het zou heel oneerlijk zijn tegenover restaurants als we banketten of feesten met traiteurs nog laten doorgaan”, zegt Minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (SP.A). “Voor het sluiten van banketten, staand of zittend, gelden dezelfde argumenten als voor restaurants.”

   

  Update 2 oktober:

  Wat zijn de regels voor een burgerlijk huwelijk?

  Er mogen maximum 200 personen aanwezig zijn bij de ceremonie, met voldoende afstand. Iedereen moet een mondmasker dragen waar social distancing niet mogelijk is.

  Wat zijn de regels voor een kerkelijk huwelijk?

  Een huwelijksceremonie kan doorgaan in de kerk op voorwaarde dat er maximum 200 personen aanwezig zijn. Iedereen houdt 1,5 meter afstand. De aanwezigen mogen voorwerpen of elkaar niet aanraken. Aan de ingang van de kerk ontsmet je je handen. Iedereen boven 12 jaar draagt een mondmasker, behalve wie op de plaatsen komt die niet toegankelijk zijn voor het publiek.

  Hoe ziet mijn trouwreceptie en -diner eruit?

  1. Mijn receptie of banket wordt verzorgd door een professionele catering of traiteur

  De tafels staan minstens 1,5 meter uit elkaar of zijn gescheiden door plexiglas van minstens 1,8 meter. Aan elke tafel mogen 10 personen zitten. Enkel zitplaatsen zijn toegestaan, dus geen walking dinner. Het zaal- en keukenpersoneel draagt een mondmasker of gelaatsscherm. Bediening aan de bar is niet toegestaan, behalve in een eenmanszaak en als je de afstand van 1,5 meter respecteert. Het restaurant mag open blijven tot 1.00 uur ’s nachts, tenzij de gemeente anders beslist.

  1. Mijn receptie of banket wordt niet verzorgd door een professionele catering of traiteur

  Geef je een intiem huwelijksdiner voor vrienden en/of familie, zonder professional achter de kookpotten? Dan mogen er maximum 10 personen aanwezig zijn (kinderen jongen dan 12 niet inbegrepen).

  De openingsdans

  Dansen is nog altijd niet toegestaan, behalve voor het bruidspaar: zij mogen de traditionele openingsdans dansen.

  Fysiek contact

  De bruid en bruidegom een handje schudden, drie kussen geven of hartstochtelijk omhelzen mag natuurlijk niet. Enkel koppels mogen elkaar aanraken of kussen. Uiteraard blijft iedereen die verdachte symptomen voelt thuis.

  If life gives you corona…

  Misschien ziet je huwelijksfeest er niet uit zoals je je het had voorgesteld. Maar bekijk het van de zonnige kant: je hoeft geen verre kennissen uit te nodigen uit beleefdheid. Je maakt er gewoon een gezellig, budgetvriendelijk feest van met je allerliefste vrienden en familieleden. En elkaar natuurlijk. Want waar draait een huwelijk écht om? Juist: de liefde.

  Ook de mondmaskers kunnen best leuk zijn. Enkele online creatievelingen hebben alvast mooie huwelijksedities in elkaar genaaid. Even googelen en bestellen maar!

  Bron: www.info-coronavirus.be

  (auteur: Anouk Mouton – foto: getty images)