• Trouwen in tijden van corona: het verhaal van Jens en Stefanie

  Feest Ceremonie

  Jens (34) en Stefanie (31) uit Wetteren trouwden op 4 juli 2020, toen de pandemie weer even leek te gaan liggen. “Het was een heel persoonlijk, intiem feest met onze dichtste vrienden en familie.”…

  Text: Nina Tack

  Italiaans aanzoek

  “Jens vroeg me ten huwelijk in Toscane. Ik weet zelfs de exacte datum nog: 18 september 2018. Ik wou zo lang mogelijk verloofd zijn, dus we hebben pas in november 2019 onze huwelijksdatum vastgelegd”, vertelt Stefanie.

  Van Toscane naar Beervelde

  Wat de oorspronkelijke plannen waren? “We hebben véél plannen gehad. Eerst wilden we in Italië trouwen, omdat Jens me daar ook ten huwelijk had gevraagd. Maar dat bleek praktisch en financieel moeilijk haalbaar. Toen viel ons oog op het mooie park van Beervelde. Daar zouden we een klassiek feest geven met een ceremonie, een grote receptie voor de bredere kring, een diner en een dansfeest. In totaal zouden er zo’n 180 mensen aanwezig zijn.”

  Emotionele reactie

  “Toen de maatregelen tegen COVID-19 bekendgemaakt werden, reageerde ik emotioneel. Je kijkt zolang uit naar dat huwelijk, en plots moet je allerlei dingen of zelfs heel het feest schrappen. Maar Jens dacht meteen planmatig: wat kan nog en wat niet? Uitstellen hebben we nooit overwogen, want we hadden een kinderwens. We hebben geroeid met de riemen die we hadden. We mochten ons wel gelukkig prijzen dat de regels begin juli flink versoepeld waren. In augustus waren ze al terug een stuk strenger.”

  2 keer 4 gangen

  “Een voordeel aan trouwen tijdens corona is dat we veel meer konden focussen op wat we echt wilden en minder op wat verwacht wordt van een trouwfeest. De klassieke, grote receptie bij de start bijvoorbeeld. Die is heel druk en voelt soms wat verplicht, maar werd geschrapt door corona. Het feest was nu veel persoonlijker en intiemer. We hebben alleen onze families en enkele van mijn beste vriendinnen uitgenodigd op de burgerlijke plechtigheid op woensdag. Op zaterdag hebben we twee gesplitste feesten gegeven: de eerste 50 mensen werden uitgenodigd voor een middagfeest, de volgende 50 voor een avondfeest. We hebben dus twee keer een viergangenmenu moeten eten. (lacht) Achteraf waren we blij dat er geen 100 gasten tegelijk waren. Door die verdeling in twee kleinere groepen hebben we veel meer tijd met iedereen kunnen doorbrengen.”

  Babyborrel-instuif

  “Na het eerste feest nam Jens de micro en maakte hij de aanwezigen duidelijk dat het feest voor hen gedaan was. Hij heeft dat ludiek aangepakt, maar het was toch jammer dat ze toen al moesten vertrekken. Maar er komt wellicht nog eens feest. We zijn aan het bouwen en ik ben ondertussen ook zwanger. Dat zal een gecombineerde babyborrel-dansfeest-instuif worden.”

  Extra in de watten gelegd

  “We voelden bij iedereen veel steun en sympathie. Onze traiteur (Leconte) vond het totaal geen probleem dat er minder gasten zouden zijn. Integendeel: ze waren blij dat ze nog altijd mochten leveren en hebben een evenwaardig menu uitgedacht voor het tweede feest. Het park van Beervelde was ook aangenaam verrast dat onze trouw doorging en heeft volop meegewerkt. Ook zij hadden die zomer jammer genoeg veel boekingen voor huwelijksfeesten zien wegvallen.”

  Blijf bij je beslissing

  “We zijn enorm blij dat we het feest gewoon hebben laten doorgaan. Een vriendin van me zou normaal gezien ook in juli trouwen, maar zij heeft het feest meteen uitgesteld. Nu heeft ze daar spijt van, want niemand weet wat het volgend jaar zal zijn. Is corona dan wel weg? Dat is ook mijn tip aan koppels die dit jaar nog trouwen: beslis of je het huwelijk laat doorgaan of niet en blijf bij je beslissing. Zo krijg je rust in je hoofd en moet je niet meer elke veiligheidsraad met argusogen volgen.”

   

  (tekst: Anouk Mouton – foto’s: luxvisualstorytellers)