• Trouwen in tijden van corona: het huwelijk van Stijn en Fiebe

  Feest Ceremonie

  “Vorig jaar waarschuwde iedereen ons dat 2020 een zotte huwelijkszomer ging worden.”…

  Text: Redactie

  Wisten Stijn (30) en Fiebe (28) veel dat een hippe feestzaal vinden nog het minste van hun zorgen zou worden. Op 22 augustus gaven zij elkaar het ja-woord in volle coronatijd.

  Onbewoond eiland

  De ring zat al in zijn broekzak. Stijn moest enkel nog het perfecte moment vinden. En dat presenteerde zich in augustus 2019 op een onbewoond eiland in de Filipijnen. “We gingen suppen (met een peddel staand surfen, nvdr) en kwamen aan op een onbewoond eilandje waar we helemaal alleen waren. Daar ben ik op de knieën gegaan”, vertelt Stijn.

   

  300 gasten

  “Toen we thuis het heuglijke nieuws vertelden, waarschuwde iedereen  ons dat het niet makkelijk zou zijn om nog een feestzaal te boeken voor de zomer van 2020. Gelukkig vonden we toch iets leuks in Merendree (Deinze). We zouden zelf een ceremonie in elkaar steken  met een receptie, en daarna een avondfeest geven voor een 300-tal gasten.  Omdat we zelf ook graag buitenactiviteiten doen, zouden onze gasten kunnen kamperen op het domein. Daarna wilden we op huwelijksreis naar Chili en Argentinië”, vertelt Stijn.

  Intiem diner

  Dat het huwelijk niet zou verlopen zoals gepland, werd in maart pijnlijk duidelijk. “We zijn voor de wet getrouwd op vrijdag. De bedoeling was om daarna met de families en de getuigen op restaurant te gaan. Uiteindelijk zijn we enkel met de gezinnen iets gaan eten. En dat is een heel gezellige avond geworden. We hadden meer tijd om ervan te genieten en na te praten over het officiële moment. Op zaterdag hebben we dan een openluchtceremonie gehouden voor een 100-tal mensen. Daarna kon iedereen ons komen gelukwensen, maar wel met maskers op en een tafel ertussen om de afstand te bewaren. Toch was iedereen blij met zo’n mooi moment, te midden van de chaos van de laatste maanden. Dat was heel fijn.”

  Gekapseisde kano

  “Voor de fotoshoot hebben we de kano gebruikt waarmee mijn broer en ik onze Ghentist Gin leveren in centrum Gent. Bij de laatste foto kapseisde de kano: hilariteit alom én kletsnat terug naar huis voor de openingsdans, het diner met de getuigen en glamping in onze eigen tuin. De traiteur had een leuk ‘bubbelconcept’ bedacht: in plaats van de 5 gangen te serveren op borden, lag elk gerecht in een plastic bol. Een bubbel dus. (lacht)”

  Spontane honeymoon

  Een huwelijksreis met het vliegtuig zat er ook niet in, maar dat hield Fiebe en Stijn niet tegen. “Onze favoriete manier van reizen is sowieso niet strak georganiseerd. We hebben zonder iets te boeken de auto genomen en zijn via Duitsland naar Italië gereden. De bedoeling was om daarna door te rijden naar Frankrijk, maar de streek waar we naartoe wilden was ondertussen een rode zone geworden. We zijn dan maar verder doorgereden naar Toscane. Argentinië en Chili blijven op de lijst staan.”

  Geen uitstel

  Of het koppel dan niet overwogen heeft om het huwelijk te verplaatsen naar 2021? “Natuurlijk wel. Maar in het begin waren we nog positief. We dachten in maart dat het virus wel weg zou zijn tegen het einde van de zomer. Maar hoe langer, hoe meer we beseften dat dat niet zo zou zijn. En uiteindelijk wen je aan de situatie. Bovendien is een huwelijk een jaar uitstellen niet zo evident. We zitten ook met verbouwingen en hadden geen zin om ons leven een jaar uit te stellen.”

  Groot feest tegoed

  Het vervelendste aan trouwen in coronatijden? “Dat we onze plannen constant moesten bijsturen”, zucht Stijn. “Wel een avondfeest, geen avondfeest, … En van zodra de regels veranderden, konden we opnieuw beginnen. Stress! Begin augustus, toen de regels terug strenger werden, hebben we onze plannen officieel gecommuniceerd. We vonden het enorm jammer dat onze neven en nichten er niet bij konden zijn, maar we hebben het feest veel intenser beleefd met de mensen die er wél waren. Het gevoel heeft wat moeten rijpen, maar uiteindelijk kijken we positief terug op ons huwelijk. Bovendien hebben we nog iets tegoed. Fiebe en ik houden wel van een feestje, dus de mensen die er dit jaar niet bij konden zijn, worden binnen 3 jaar verwacht op een groot uitgesteld feest. Dan vieren we ons tarwe jubileum! (lacht)”

  www.theghentist.com

  Auteur: Anouk Mouton / Beeld: Hannelore Haemers