• Trouwen in tijden van corona, het verhaal van Pieter en Leen: “Perfect zoals het was”

  Feest Interviews Ceremonie

  Op 17 oktober gaven Pieter (40) en Leen (35) uit Tielt elkaar het ja-woord. “Ik kon trouwen met de man van mijn leven. De rest was minder belangrijk.”…

  Text: Redactie

  Toeristen in Japan

  “Pieter heeft me vorig jaar ten huwelijk gevraagd aan een Torii gate langs Lake Ashinoko in Japan, niet ver van Mount Fuji. Het is een geliefde plek bij toeristen en er stonden nog andere mensen te wachten. Pieter vroeg stiekem aan de toeristen achter ons om een foto te nemen op het moment dat hij op de knieën ging. Zo hebben we dat bijzondere moment dus kunnen vastleggen.”

  Begripvolle reacties

  “We zouden op 17 oktober in de voormiddag voor de wet trouwen, daarna naar een feestzaal trekken met de dichte familie en ’s avonds zouden we een BOHO-feest geven voor 130 mensen: familie en vrienden van onder andere het voetbal. Deze zomer hebben we beslist om dat avondfeest te schrappen. We wisten niet hoe de situatie verder zou evolueren en we wilden het niet op ons geweten hebben dat iemand ziek zou worden. Gelukkig had iedereen begrip voor onze keuze.”

  Dikke buik

  “Het huwelijk zelf moest doorgaan: daarover hebben we geen moment getwijfeld. Tenslotte trouw je uit liefde, en niet voor de cadeaus of voor het feest. Ik heb al twee schatten van pluskinderen en mijn man en ik hebben samen ook een kinderwens. Pieter wou het liefst eerst trouwen en dan aan kindjes beginnen. En ik zag een dikke buik in mijn trouwjurk sowieso niet zitten. (lacht) De kinderwens was een belangrijke reden om het feest te laten doorgaan.”

  40e verjaardag

  “We hebben geluk gehad: we zijn getrouwd in het laatste weekend vóór de horeca opnieuw sloot. Daardoor hebben we toch nog een klein restaurant kunnen boeken voor een etentje met onze ouders, broers, de getuigen, bruidsmeisjes en een paar kindjes. Na het eten gingen onze ouders naar huis, deden we de fotoshoot – met een oude Porsche – en daarna hebben we thuis nog iets gedronken met de twee getuigen en hun partners. De reden? Mijn man werd die nacht 40!”

  Perfect genoeg

  “Onze huwelijksreis naar Bali, gevolgd door IJsland, viel natuurlijk in het water. We zijn in plaats daarvan een weekje naar de Ardennen geweest, en eigenlijk moest dat niet meer zijn. We willen het avondfeest volgend jaar in de zomer geven, op een landgoed dat we een heel weekend huren voor familie, getuigen en bruidsmeisjes, met een tent, oude tapijten, lampionnen, streetfood, enzovoort. Dat zou leuk zijn, want dan kan ik mijn jurk nog eens aandoen. (lacht) Maar eigenlijk was het huwelijk voor mij al perfect zoals het was.”

  Intensief beleefd

  “We hebben enorm van de dag genoten en konden met alle aanwezigen praten. De oorspronkelijke plannen waren tot op de minuut getimed: eerst dit, dan dat, … Al dat gedoe hoefde nu niet. Ik hoor van getrouwde vriendinnen dat hun trouwdag voorbijgevlogen is en dat ze zich er nauwelijks iets van herinneren. Dan ben ik toch blij dat ik het huwelijk heb laten doorgaan. Dat is ook mijn tip aan andere koppels met trouwplannen: als het al gepland was, doe het dan gewoon. Het belangrijkste is dat je kan trouwen met de man of vrouw van je leven, de rest doet er niet zoveel toe.”

  Tekst: Anouk Mouton – Foto: pascalgarnierphotograpy