• Alles over de perfecte openingsdans

  Feest Muziek en DJ

  Het favoriete bruiloftsmoment van de dancing queen, een bron van zenuwen voor de stijve hark. We hebben het over de openingsdans, die op een klassieke bruiloft met alles erop en eraan niet mag ontbreken. Tenslotte zijn jullie degenen die de dansvloer officieel voor open verklaren!   Dans 1, 2, 3…

  Text: admin

  Het favoriete bruiloftsmoment van de dancing queen, een bron van zenuwen voor de stijve hark. We hebben het over de openingsdans, die op een klassieke bruiloft met alles erop en eraan niet mag ontbreken. Tenslotte zijn jullie degenen die de dansvloer officieel voor open verklaren!

   

  Dans 1, 2, 3

  De eerste dans, de openingsdans, is uiteraard voor het bruidspaar. De tweede dans is voor de bruid en haar vader en de bruidegom en zijn schoonmoeder. De derde dans is een dans tussen het echtpaar en de ouders van de bruidegom. Daarna mag iedereen de dansvloer bestormen en zijn beste beentje voorzetten. De openingsdans wordt meestal vrij laat op de avond ingezet, wanneer (bijna) alle gasten zeker aanwezig zijn.

   

  Maak een entree

  Niks zo gênant als het beste van jezelf geven tijdens de openingsdans terwijl de meeste gasten de eerste 5 minuten niet door hebben dat er iets gaande is. Verlaat de zaal en laat de ceremoniemeester jullie aankondigen. Zo is iedereen al stil en hebben jullie de volle aandacht wanneer jullie de zaal terug betreden. Een gepaste sfeerverlichting maakt het geheel helemaal af. Prima gelegenheid trouwens om snel je pumps te vervangen door ballerina’s en je kostuumvest even uit te doen voor de dans.

   

  Soorten dansen

  Dé klassieke openingsdans is een Engelse wals of foxtrot, maar er zijn evengoed koppels die een zwoele tango neerzetten of een pittige chachacha opvoeren. Andere populaire dansen zijn rumba of salsa. Hoe rustig of verbluffend je het wil aanpakken is jouw keuze. Weet dat iedereen sowieso applaudisseert en ontroerd is, maar schakel gerust een dansinstructeur in als je wel zin hebt in een uitdaging. Vergeet zeker niet om nog vlak voor de bruiloft nog een herhalingsles te nemen zodat alle pasjes vers in het geheugen zitten.

   

  Live of playlist?

  Een soepele wals, onder begeleiding van een live orkest is natuurlijk erg indrukwekkend. Maar misschien heb je het budget niet. Of wil je het risico niet lopen dat je live muzikant een noot mist in zijn opvoering van Ed Sheeran, waardoor jij helemaal in de war raakt. Gewoon een studioversie laten afspelen door de DJ volstaat meestal prima. Tenslotte kijkt toch iedereen naar jullie en niet naar de muzikanten.

   

  Welk nummer voor mijn openingsdans?

  Als jullie besloten hebben dat een korte rustige wals wel volstaat, kan je natuurlijk geen uptempo nummer kiezen. Dat spreekt voor zich. Maar welk nummer kies je dan wel? Misschien hebben jullie samen een nummer waar jullie allebei dol op zijn. Of een nummer met een speciale symboliek die enkel jullie kennen. Of gewoon een nummer waarbij de danskriebels automatisch naar boven komen. Veel koppels kiezen voor een rustig nummer dat plotsklaps overgaat in een meer swingend nummer. Van verrassingseffect gesproken! Zoek gerust inspiratie op YouTube en Spotify of vraag raad aan je DJ.

   

  Wat als je niet wil?

  Misschien hou jij enorm van dansen maar gruwelt je verloofde van zoveel aandacht, of omgekeerd. Weet dan dat meer van de helft van alle koppels ofwel twijfelt ofwel geen openingsdans doet. Het is jouw dag. Verplichtingen zijn uit den boze. Dans gewoon lekker samen tussen alle anderen, ver weg van de spotlights en een snotterende mama. Iedereen blij!

   

  Auteur: Anouk Matton / Foto: Unsplash