• Draaiboek voor je trouwreceptie

  Feest Ceremonie

  Wat is een trouwreceptie eigenlijk? Wat zijn de verwachtingen en wie nodig ik uit op de receptie? In dit artikel lees je wat de gewoontes zijn. Al mag je daar natuurlijk je eigen draai aan geven. Het is jouw feest.

  Text: admin

  Wat is een trouwreceptie eigenlijk? Wat zijn de verwachtingen en wie nodig ik uit op de receptie? In dit artikel lees je wat de gewoontes zijn. Al mag je daar natuurlijk je eigen draai aan geven. Het is jouw feest.

   

  Na de ceremonie

  De receptie vindt plaats na de ceremonie in de kerk of het stadhuis. Bij klassieke trouwfeesten is dit de gelegenheid om het bruidspaar te feliciteren, maar als je geen zin hebt om in een rijtje te staan en handjes te schudden, doe je het gewoon niet. Laat de gasten gewoon spontaan naar je toekomen voor een praatje. Voorzie een glaasje bubbels en een borrelhapje of een paar amuses. Bij de meeste feesten volgt daarna het diner en het avondfeest, maar je kan het evengoed bij de receptie laten. Aan jou de keuze!

   

  Ongeveer 2 uur

  Een receptie duurt ongeveer 2 uur, maar kan ook langer duren als je bijvoorbeeld een deel van je fotoshoot wil integreren in de receptie. Zorg natuurlijk wel dat iedereen de kans heeft gekregen om je te feliciteren voor je ervanonder muist voor de foto’s.

   

  Voor wie?

  Tenzij je een ongelimiteerd budget hebt, kan je niet iedereen uitnodigen voor een langoureus diner. Toch wil je waarschijnlijk liever niemand teleurstellen. Je wil tonen dat iedereen welkom is om met jou mee te feesten. Denk maar aan je dichtste collega’s, buren, jeugdvrienden, de beste vrienden van je ouders, … Dat is meestal het publiek voor een trouwreceptie. Een gemiddelde receptie kost ongeveer 15 euro per persoon en doorgaans krijg je ook van deze genodigden een cadeau.

   

  Knabbelen op de receptie

  Uiteraard serveer je geen uitgebreide menu op een receptie. Anderzijds kom je er ook niet vanaf met een paar schaaltjes chips. Op een receptie krijgen de aanwezigen meestal een glas bubbels (champagne of een kwalitatieve cava) en een kleine versnapering. Oesters of mini-hamburgertjes: dat kies je zelf. Als je wil besparen op de catering kan je ervoor kiezen om de hapjes niet te laten ronddragen maar om ze neer te zetten op statafels tussen de gasten.

   

  Locatie voor je receptie

  Als je je gasten veel gerij en tijdverlies wil besparen, kan je je receptie, diner en avondfeest laten doorgaan op dezelfde locatie. Dat scheelt meestal ook wat in de kosten. Anderzijds is het nogal gênant om je gasten die enkel uitgenodigd waren voor de receptie weg te jagen zodat je kan overgaan tot het volgende deel van je feest. Meestal is er wel een zaal en/of parkje in de buurt van de plaats van de ceremonie.

   

  Tips voor de uitnodiging

  Ook de genodigden voor je receptie krijgen een uitgebreide uitnodiging. Vermeld datum, uur en plaats van de receptie en vraag om hun aanwezigheid te bevestigen tegen een bepaalde datum op een bepaald gsm-nummer. Geef gasten ook de mogelijkheid om voedselallergieën en religieuze of andere voedingsgewoonten door te geven. Geef een rekeningnummer mee als je een geldcadeau verwacht (tenzij je al jaren droomt van een 40-delig trouwservies) en laat je gasten weten wat de dresscode is voor de receptie. Zonder duidelijk handvat daag je al snel over- of underdressed op.

   

  Auteur: Anouk Mouton / Foto: Getty Images