• De huwelijksfotograaf: vind je perfecte match

  Feest Fotografie

  Een goeie fotograaf maakt of kraakt de herinneringen aan je bruiloft. Maar er is zoveel keuze. Hoe vind je nu die ene fotograaf die jullie helemaal begrijpt en je op je gemak stelt?…

  Text: Redactie

  Laat stijl bepalen

  Zoek inspiratie op Instagram of in magazines en voel welke stijl jullie het meest aanspreekt. De zwart-wit journalistieke stijl? Of alles met een dromerige lichtinval? Grappig of klassiek? Zo heb je alvast één ankerpunt om je keuze te maken. Zie je de gekozen stijl nergens terug in het portfolio van de fotograaf? Dan is hij of zij waarschijnlijk niet jullie match.

   

  Regel een kennismakingsgesprek

  Boek nooit, maar dan ook nooit online een fotograaf die je nog nooit ontmoet hebt. De fotograaf zal een hele dag tussen jullie en jullie gasten rondlopen en is verantwoordelijk voor jullie fotoalbum. Het moet dus echt klikken. Maak daarom eerst kennis bij een koffie of een pint. Wees op je hoede voor een enorm ‘aanwezige’ fotograaf. Een goede huwelijksfotograaf is iemand die zich onopvallend tussen de gasten beweegt. De aandacht gaat naar jullie, niet naar degene achter de camera. Laat de fotograaf vertellen over zijn of haar werkwijze en neem samen het portfolio door. Misschien vind je hier ook wel inspiratie?

   

  Welke vragen stel ik?

  Een kennismakingsgesprek is het ideale moment om alvast enkele praktische vragen te stellen en jezelf enkele dingen af te vragen.

  • Wil je dat de fotograaf er al bij is wanneer je make-up en kapsel nog in orde gebracht worden?
  • Kan de fotograaf zich een hele dag vrijmaken, van ’s ochtends tot ’s avonds laat?
  • Brengt de fotograaf een ‘second shooter’ mee? Wat is de meerprijs?
  • Zijn er bepaalde beelden die je zeker wil?
  • Zit er een aparte fotoshoot van jullie beiden inbegrepen in de prijs?
  • Hoe worden de foto’s aangeleverd?
  • Kan de fotograaf zorgen voor een geprint album?
  • Wanneer ontvangen jullie de eerste selectie en wanneer de afgewerkte foto’s?
  • Wat is de prijs en wordt er een voorschot gevraagd?

   

  Tussenoplossing: pre-wedding shoot

  Nog een ietsie pietsie twijfel over je fotograaf? Boek een korte love shoot (verlovingsfoto’s) om de fotograaf uit te testen en zelf al even te oefenen. Helemaal overtuigd na de love shoor? Leg de fotograaf dan zo snel mogelijk vast. Het zou zonde zijn mocht je gedoodverfde favoriet al toegezegd hebben voor een andere bruiloft.

   

  Tot slot: bespaar niet

  Spotgoedkope fotografen zijn zoals spotgoedkope alles. Doe. Het. Niet. Bruiloftfoto’s kan je niet opnieuw laten maken. Je hebt maar één kans. Vertrouw die dus toe aan een échte professional. Stel een maximum budget vast en kies vervolgens de fotograaf waarmee je de beste klik had. Is de ene fotograaf 100 euro goedkoper, maar voel je toch een lichte twijfel? Vertrouw op je gevoel en ga voor de duurdere. Je zal jezelf achteraf dankbaar zijn.

   

   

  Auteur: Marlies Maddens / Foto: Unsplash