• De kousenband, een sexy overblijfsel uit de jaren stillekes

  Bruidslook Bruid

  Tradities en klassieke etiquette op een huwelijk, dat hoeft voor heel veel koppels niet meer. Toch zijn er nog enkele tradities die wél een lang leven beschoren zijn. Gelukkig maar. Want tradities hoeven helemaal niet saai of oubollig te zijn. Vertel ons maar eens wat er ouderwets is aan een…

  Text: Redactie

  Tradities en klassieke etiquette op een huwelijk, dat hoeft voor heel veel koppels niet meer. Toch zijn er nog enkele tradities die wél een lang leven beschoren zijn.

  Gelukkig maar. Want tradities hoeven helemaal niet saai of oubollig te zijn. Vertel ons maar eens wat er ouderwets is aan een sexy kousenband onder je jurk? Juist, helemaal niets. In tegendeel. Veel bruiden kiezen er dan ook voor om een kousenband aan te trekken. Een accessoire dat meteen voor de nodige punch kan zorgen tijdens de fotoshoot of op het avondfeest. En tijdens de huwelijksnacht natuurlijk!

   

  Bruiden dragen al sinds jaar en dag een kousenband. Vroeger louter om praktische redenen: om je kousen omhoog te houden. Intussen bestaan daar andere oplossingen voor en werd de kousenband vooral nog gezien als traditie. Een kousenband koop je best pas nadat je een jurk hebt gekozen. Als je een zeemeermin- of andere nauwe jurk draagt, zou een kousenband met frullen wel eens lelijk kunnen opvallen. Kies voor een kousenband die bij je jurk én bij je lingerie past.

   

  Een blauwtje lopen

  Net zoals je jurken hebt in alle mogelijke stijlen, bestaat er een uitgebreid gamma aan kousenbanden. Klassiek kant? Een beetje boho? Of het ideale accessoire om die ‘something blue’ zo subtiel mogelijk in te verwerken? Veel vrouwen dragen een kousenband met een blauw lint of blauwe parels in verwerkt. Something blue past namelijk niet zo gemakkelijk bij een witte bruidsjurk, dus is een kousenband de perfecte manier om toch te voldoen aan die ‘something old, something new, something borrowed and something blue’. Je kunt een kousenband kopen in de bruidsboetiek, de lingeriezaak, maar ook gewoon online.

   

  Mannelijke tegenhanger

  Oké, dus die kousenband hebben we. Maar wat doe je daar ook alweer mee? Er gaat heel wat bijgeloof mee gepaard. De traditie van het bruidsboeket dat wordt gegooid, kennen we allemaal. De vrouw die het bruidsboeket vangt, zou de volgende in de rij zijn om te trouwen. Een kousenband is daar eigenlijk de mannelijke tegenhanger van. Vroeger probeerden de vrijgezelle mannen iets van de bruid te bemachtigen. Het zou hen namelijk geluk in de liefde opleveren. Intussen is de traditie zo geëvolueerd dat de vrijgezelle mannen van de pasgehuwde vrouw afblijven, maar de bruidegom in kwestie de kousenband van het been van zijn bruid moet halen. Met de tanden, natuurlijk. Het mag niet te gemakkelijk zijn. Vervolgens gooit hij de kousenband richting de vrijgezelle mannen.  Wie hem vangt, zal de volgende zijn om in het huwelijksbootje te stappen. Zorg zeker dat de fotograaf op de hoogte is van dit moment, want het levert geweldige beelden op. En bewijsmateriaal! Wanneer moeten we dat volgende huwelijksfeest in de agenda plaatsen?

   

  One for you, one for me

  Maar wat dan met die huwelijksnacht? Er zijn twee redenen waarom de kousenband ook daar nog van belang is. Ten eerste stond een kousenband vroeger symbool voor het afstand doen van de maagdelijkheid. Daarnaast vinden veel vrouwen het spijtig om hun trouwboeket weg te gooien en bestellen er daarom twee. Een kleinere versie om te gooien en eentje om zelf te houden. Met een kousenband is dat net hetzelfde. Je zal merken dat veel kousenbanden per twee verkocht worden. Daarvan is er eentje voor tijdens het avondfeest en de andere hou je zelf voor… later gebruik.

   

  Auteur: Marlies Maddens / Foto: Unsplash